Jag blev kontaktad av en journalist som ville följa med på en tollingjakt vilket utmynnade i detta reportage i ATL – lantbrukarnas affärstidning.
Det var förstås lite spännande då man inte kan ta nåt för givet när det gäller utfallet. Vi hade dock tur och lyckades att tolla in och skjuta en and trots att en mink dök upp skrämde änderna.
När jag hörde änderna smög jag fram och gömde mig bakom en stor sten vid strandkanten. Några änder syntes inte till men jag blåste några kvack i andpipan för att påkalla uppmärksamhet och började tolla med Roxane. Efter några kast kikade jag försiktigt fram och såg att en grupp änder var på väg mot hunden i god fart. Samtidigt upptäckte jag minken som kom simmande till höger om oss. Jag fortsatte att tolla men höll ett öga på minken.
Änderna fortsatte inåt och minken försvann men dök plötsligt upp på en sten ca 20 meter bredvid oss. När den upptäckte mig började den pipa ilsket. Jag kikade på nytt fram och fick se att de bakre änderna redan vänt och var på väg bort men att den närmaste anden, som var väldigt vaksam, låg kvar precis inom skotthåll. Att vi skulle lyckas locka tillbaka änderna var inget att hoppas på så jag sköt den som låg kvar.

american-mink-2779719_1280
Mink – Foto Pixabay

Hade jag inte haft journalisten med mig hade jag nog valt att skjuta minken istället.
Tollingen var i varje fall så magisk som den kan vara ända tills minken dök upp. Änderna kom in från ca 150 meters håll och hade fullt fokus Roxane. Det är de gångerna som tollingjägaren får sina kickar.