Jag har tagit del av några filmklipp från en andjakt med en tollartik som jag gärna vill dela med mig. Tiken som heter Remi och kommer från Saltydogs kennels är bara 2 ½ år. Filmklippen visar lite grann av den miljö som tollarna är sprungna ur. Ofta tuffa förhållanden med kyla och starka tidvattenströmmar med långa och jobbiga apporter.

I första klippet skickar ägaren, Aaron Hunt, ut Remi i den starka strömmen för att ta in skammad svartand som kravlat upp på land ca 70 meter bort. Förutom den starka tidvattenströmmen blåser det en stark vind i samma riktning. Aaron är klok och lägger inte energi på att få Remi rakt mot anden utan låter henne slippa att kämpa mot strömmen och vinden. Väl uppe på land är hon på rätt i sida om anden och får snart vittring och hittar snabbt fågeln. Ett bra jobb av både hund och förare.

nemi fishing

Remi kopplar av med lite isfiske

Tilläggas bör att vattnet var iskallt. Efter jakten provade man på lite isfiske ca 100 m därifrån där vattnet var lugnare. Isen var 30 cm tjock. Att Remi redan hämtat in 20 änder i det kalla vattnet där de snabbt flutit bort och gjort att hon fått kämpa mot strömmen långa sträckor gör inte prestationen sämre. Tiken har en värmeväst och verkar opåverkad av kylan. Mellan apporterna får hon sitta och värma sig vid en liten bärbar gasolvärmare som heter Buddy Heater vilken även finns att köpa i Sverige.

nemi med gasolbrännareVarmt och skönt med Buddy Heater

I nästa klipp (borttaget) hämtar Remi en fågel (skrak?) långt utanför vettelägget. Samma lugna och fina jobb från både förare och hund. Hon visar inget intresse för vettarna, tar en lågmäld dirigering från husse och simmar direkt ut till fågeln. Eftersom jag har börjat fundera på en valp igen så var det verkligen inspirerande att få se Remi i aktion.

Utan att tveka går hon långt ut även om det är stark vind och strömt. Lågmälda dirigeringar som hon tar direkt. Inget överdrivet visslande för att få till raka dirigeringar utan Remi får jobba på och löser uppgiften utan onödig inblandning av föraren. Så vill jag ha min tollare.

nemi with ducks

Säsongens sista jakt var lyckad

Det är inte många av de tollare jag sett på jaktproven som varit redo att ta sig an såna här arbetsuppgifter redan vid 2 1/2 års ålder. Är Remi en plusvariant eller finns det andra orsaker till varför våra hundar ofta har en ganska sen utveckling jämfört med henne. Nån som har nån idé?