Det officiella tollingjaktproven som startade 2007 har blivit populära hos de tollarägare som jakttränar sina hundar. Utvecklingen av kvaliteten på de startande hundarna har också varit positiv i de flesta avseenden. Jaktprov genomförs för att bedöma hundarnas lämplighet som jakthund. Alltfler av förarna inser också numera att det handlar om jakt och agerar därefter även i tollingdelen. Ansmygningen sker jägarmässigt och man sätter sig i gömslet med näsan mot vattnet. Tollingföremålen är numera också lite mer fältmässiga och det är sällan man ser hundens favoritleksak i grälla färger kastas.

10609493_950423621640681_5081000124273703405_n

Tollingjaktproven ger även en bra utbildning för den som vill gå vidare och tolla på riktigt med sin hund. Den som håller sig dold och tollar på samma vis i praktiken som på provet har goda förutsättningar att lyckas. Ett kvitto på att det fungerar är de praktiska tollingjaktprov som krävs för att hunden ska bli tollingjaktchampion. För att bli godkänd måste den lyckas locka in fåglar som sen ska fällas och apporteras. För närvarande är det ett 10-tal hundar som blivit Svensk tollingjaktchampion. Att jaktprov är relevanta och har en förankring i den praktiska jakten är viktigt och det tycker jag att tollingjaktproven har.

received_1310555409074012

En återkommande diskussion är om utformningen av tollingjaktproven resulterar i hundar som inte kan hävda sig på de vanliga retrieverproven. Men varför ska det vara ett viktigt mål. Tollaren är en unik ras med en unik förmåga som vi måste värna. Det nuvarande upplägget har en bra balans mellan tollingarbetet och de övriga momenten som testas. De mest talangfulla och bäst utbildade tollarna kommer även i framtiden kunna lyckas på retrieverproven.
På länkarna nedan kan du läsa om hur ett tollingjaktprov går till och vad som bedöms.

Jaktprovsregler för tollingjaktprov

Anvisningar för Tollingjaktprov och Praktiskt tollingjaktprov