Att fåglarna inte varsnar din närvaro är viktigt för en lyckad tollingjakt. Jagar man vilda fåglar kan man inte räkna med att de kommer simmande som de vid sommarstugan eller badplatsen. På grund av en misslyckad ansmygning har jag sumpat många skottchanser. Tvekar fåglarna att komma mot hunden kan det mycket väl bero på att de har sett dig.
Jagar du med i förväg uppbyggda gömslen kan du även röja och förbereda ansmygningsvägen. Ta bort kvistar och sånt som hindrar och riskerar att skapa ljud. För att få till en dold förflyttning kan man på sträckor utan vegetation kompletterar med buskar eller camouflagenät . Spänn upp snören, staga med lite pinnar och häng över camouflaget där det behövs. Att vara på plats i gömslet innan gryningen är det säkraste sättet att försäkra sig om att fåglarna inte upptäcker dig.

20170915_062429Roxane vid gömslet och den kamouflerade båten

Har du inget förberett gömsle och ska försöka tolla in fåglar du upptäckt ute på vattnet har du en ofta svår men spännande uppgift framför dig. Nu får du inte fuska. Planera vilken väg du ska ta och varifrån du ska tolla innan du börjar. Att krypa och åla sig fram är ofta det bästa. Rör dig med långsamma och försiktiga rörelser. Inget viftande med vapen eller annat. Tänk på att rörelser i sidled lättare uppfattas av villebrådet än rörelser rakt emot det.
I dessa lägen måste även hunden ha insikt om att det är viktigt att vara försiktig och ska kunna smyga eller åtminstone inte avvika från din sida. En hund som gör detta automatiskt utan att kräva din uppmärksamhet och upprepade tillrättavisningar är guld värd.
Platsen du valt att börja tolla från måste ge dig så pass mycket skydd att du helt dold kan utföra dina tollingkast. Nu kommer du även att uppskatta att du lärt dig att kasta med små rörelser. Att börja fäkta med armarna i detta läge kan innebära att du spolierar möjligheten till ett lyckat utfall.
Ett gömsle ska till både färg och form smälta in i den omgivande terrängen. Kamouflagenät i lite olika färger och utföranden finns att köpa hos de flesta som säljer jakttillbehör men brukar även finnas hos de som säljer militärartiklar. Vad som är bäst är nog en smaksak men nät som skapar skarpa kontraster mot omgivningen försöker jag undvika. Kompletterar man kamouflagenätet med att placera lite buskar och ris framför brukar det bli bra även om nätet i sig inte riktigt håller de rätta nyanserna.
Det är även viktigt att gömslet är bekvämt. Att sitta och huka i ett trångt gömsle gör ingen jägare glad och alert. Bra plats för skytt(ar), ryggsäck och hund gör upplevelsen mycket angenämare. Jag tycker också att ett gömsle där jag sitter helt gömd utan att behöva sticka upp huvudet när jag spanar av omgivningen är bra. Har jag sen möjlighet att avlossa första skottet genom gömslet är det också bra. Då kan jag skjuta den första inte ont anande fågeln under lugna och städade former. Har jag sen möjlighet att skjuta en fågel till kommer jag till skott tidigt i uppfloget. Har man ett gömsle där man sitter och tittar över kanten är det viktigt att ha en bakgrund där man smälter in. Ett huvud mot en ljus himmel syns ju mycket bättre än mot en mörkare och varierad bakgrund
Fåglar har färgseende och väldigt bra syn. Signalkläder är därför bannlysta vid sjöfågeljakt. Kamouflagekläder finns i en massa olika former från vanliga jaktkläder i kamouflagetyg till de mest avancerade i form av en vandrande komposthög. Också här är det nog en smaksak vad man vill kosta på sig men ju bättre kamouflage desto större chans till en lyckad jakt tycker jag känns rimligt. Det man absolut ska tänka på är att dölja bleka händer och ansikten. Fåglarna upptäcker lätt den avvikande färgen och rör man sig som t.ex. som vid ett tollingkast så är risken ännu större att de anar oråd.