Skottet

När och hur man ska skjuta är långt ifrån givet. Tollingen kan utfalla med lite olika resultat. Ibland kommer det bara en fågel simmande medan resten avvaktar längre ut. De första gångerna detta hände lät jag bli att skjuta och hoppades att fler skulle komma inåt vilket hade till följd att jag ibland gick miste om den skottchans jag haft. Att bara en spanare kommer simmande är ett tecken på att fåglarna är osäkra och att de lika väl kan dra sig ur som att fler kommer inåt. Givetvis måste varje läge värderas för sig men ser man inga tecken på att fler glider närmare så är det bäst att skjuta den enda fågeln.
Är man fler skyttar kan man kanske värdera läget annorlunda och försöka få in fler. Utfallet kan ju bli så mycket större om man lyckas få in hela flocken medan den ensamma skytten endast kan räkna med ytterligare en fågel än den man redan har möjlighet att skjuta.
En allmän regel vid sjöfågeljakt är ju att aldrig skjuta på liggande fågel men där har jag lite avvikande tankar. Får jag in fåglarna gott och väl inom hagelhåll skjuter jag första smällen dold. Den inte ont anande fågeln ligger lungt och stilla och du kan noggrant sikta och trycka av. Utfallet har absolut inte blivit sämre utan snarare bättre än när jag reser mig upp får dem att lyfta innan skottet. En annan fördel är att man i ett tidigare skede i uppfloget kan skjuta på nästa fågel. Säkert kontroversiella tankar för en del och det vore intressant att höra vad andra tycker om det. Däremot ska man aldrig skjuta mitt i en flock för att hoppas kunna fälla flera fåglar i samma smäll. Det leder oundvikligen till skadeskjutningar.

mallards-2768394_960_720

Gräsänder. Foto Pixabay

Det verkligen en fördel att ha en hund som snabbt kan kallas in till gömslet och tyst betraktar skottlossningen utan att knalla. Lite pip efter skottet har ingen betydelse men en vilt tjutande hund som måste lugnas är ingen höjdare. Att lugnt och sansat få en överblick innan man skickar ut hunden för att apportera är viktigt. Det kan ju vara en av fåglarna som är skammad och försöker att undkomma och det kan krävas ett skott till.
Ett knep att få bort hunden ur situationen innan skottet är att kasta sista tollingapporten inåt land. Det man absolut ska undvika är att skjuta ett skott över hunden dels för risken att träffa den och att skottljudet upplevs så mycket högre om man står framför än vid sidan eller bakom. Man ska vara rädd om sin jaktkompis. En annan nackdel med att skjuta innan hunden är under kontroll i gömslet är att det är ett steg på vägen till ännu sämre jaktlydnad i framtiden.
Är man ensam och både ska tolla med hunden och skjuta är det viktigt att hela tiden under tollingen sitta i en sån position att man snabbt kan komma till skott utan att behöva röra sig för mycket. Upptäcker fåglarna dig innan du hinner skjuta så kan du missa hela läget.