Infört i Tollaren nr 1 2021

En vecka innan jaktens början fick jag ett glädjande besked. Jag hade fått plats i ett jaktlag med fina förutsättningar för tollingjakt. Direkt gav jag mig ut med hundarna för att upptäcka våra nya marker. Det fanns ju många frågor att få svar på. Var håller fåglarna ofta till? Var är de bästa tollingställena? Hur tar vi oss dit osedda?

Men Akkas debut som jakthund inföll lite tidigare när jag sköt två grågäss som Roxane tollat in. Hon hämtade lätt in den första gåsen men den andra som hamnat långt ut på vattnet lät jag henne inte ens försöka på då jag visste att det skulle bli problem och jag inte ville förstöra den goda stämningen med ett tjatande som troligen ändå inte skulle lyckas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png
Varsågod husse

Egna simturer har jag numera lovat mig själv att undvika och att hämta en båt kändes krångligt. Men Akka som redan visat att hon frimodigt kan simma långt ut på öppet vatten borde kunna klara det tänkte jag. Visserligen hade hon inte ens sett en gås tidigare men hon borde kunna bogsera in den till stranden. När jag kom tillbaka efter att ha hämtat henne hade gåsen drivit in och lagt sig utanför vassen. Det var även mycket vattenvegetation att ta sig igenom innan hon skulle komma fram till den. Fasen också, nu hade Roxane i alla fall passat bättre tänkte jag. Det här blir nog för tufft för Akka.

Mot bättre vetande lät jag henne ändå försöka men ångrade mig nästan direkt när jag såg hur hon fick kämpa i vattenvegetationen. När hon nådde fram till gåsen högg hon direkt tag i den och började att slita och dra utan att lyckas flytta den. Till slut tröttnade hon och simmade in.

Kom nu Akka så går vi hem till matte igen så får Roxane hämta in den istället sa jag och började gå upp mot gården. När jag gått en bit märkte jag att Akka inte var med och vände mig om. Då var hon på nytt på väg ut mot gåsen. Denna gång lyckades hon i alla fall få den några meter närmare land men simmade åter in när hon tröttnat. Så satte hon sig bredvid mig och glodde ut mot gåsen medan hon pustade ut. Jag avvaktade utan säga något, nyfiken på vad hennes nästa steg skulle bli. Efter nån minut hade hon återhämtat sig och simmade ut igen. Nu fick hon ett bra tag och hittade en lättare väg genom vassen. Hon släpade upp gåsen en bit på vallen och började undersöka den.

Akka med en gås

Det kändes som vi bägge två var lika överraskade över vad som hänt. Här var vi ju inte ännu och det skulle också visa sig senare. Den här dagen var det nog mest gener och instinkt som vägledde henne men det var onekligen en bra början.

På andpremiären gav vi oss ut på den nya jaktmarken för ytterligare rekognosering och för att kanske lyckas skjuta nån and. Vi var lite sena och det hade redan blivit förmiddag innan vi kom iväg. Änderna hade klarat av morgonbestyren och några tollinglägen dök aldrig upp.

Men när vi gått en stor del av kuststräckan upptäckte jag några gräsänder utanför vassen där den var något glesare. Att tolla skulle inte fungera men kanske kunde vi smyga oss i position för att skjuta. Vi gjorde en kringående rörelse och började krypa efter vassen. När jag var mitt framför änderna reste jag på mig och lyckades skjuta en and på uppflog. Akka blev ivrig men satt kvar. Hon hade inte sett var fågeln föll och fick söka en liten stund innan hon hittade den. Det blev visserligen ingen avlämning i handen men det var ändå ett viktigt steg för att bli en duktig jakthund.

Nu följde det en intensiv period för mig och Akka. Vi ville ju utnyttja den bästa tiden för tollingjakt. Sakta men säkert lärde vi oss var änderna brukade ligga och var de bästa ställena för att tolla fanns. Akka insåg snabbt vad det handlade om men ägnade alldeles för mycket uppmärksamhet åt fåglarna när de kom simmande. Hämta bollar är kul men att hämta änder är ännu roligare. Skjut nu husse så fixar jag det. Därför hade jag henne i ett långt snöre så jag kunde korrigera henne utan att röja oss för änderna. Så fort hon ägnade uppmärksamhet åt något annat än tollingapporten fick hon en signal om vad som gällde.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-3.png
Lyckad tollingjakt

Parallellt med tollingjakten i havet jagade vi änder på kvällssträck vid viltvattnet. Och även här lärde hon sig kvickt vad det handlade om. De där fåglarna som kommer kvackande i luften ska skjutas och i vissa fall hämtas. Fast oftast bara undersökas enligt hennes egen slutsats. Precis samma beteende som när vi började träna med dummies. Att hämta i vatten gick bra men på land blev det problem. Sakta blev det dock allt bättre och jag försökte upprätthålla den goda stämningen mellan oss trots att det inte alltid blev som jag tänkt. En fin kontakt tror jag betalar sig i framtiden. Tack och lov har jag goda jaktkamrater som tålmodigt väntade medan jag försökte få Akka på bättre tankar.

I våras lyckades jag meritera Akka som viltspårchampion. Hon hade väldigt lätt för sig i spårskogen och under älgjakten fick hon tillfälle att prova sina kunskaper i praktiken då husse sköt en älg som försvann en bit in i skogen innan den ramlade. Under skottplatsundersökningen satt Akka tyst och verkade nästan ointresserad. Men direkt jag satte henne på spåret började hon jobba koncentrerat och med ett behagligt tempo nosade hon sig fram markerande alla blodstänk. Efter några hundra meter låg älgen död i lingonriset. Någon minut undersökte hon den men satte sig sen lugnt och tittade förundrad på när gråhunden Blixten slet i älgraggen så tussarna rök. Hoppas vi får göra fler eftersök för det här gav mersmak.

Akka har hittat en älg

Vår första jaktsäsong tillsammans har verkligen bjudit på fina upplevelser och många lyckade tollingjakter trots att det fortfarande finns en hel del att slipa på. Jag drömmer redan om hösten när jag och Akka i det bleka gryningsljuset smyger oss fram mot stranden intensivt spanande och lyssnande efter änder. När vi kommit fram till gömslet och satt oss ner, tar jag försiktigt fram tollingföremålen och lägger bössan i knät. Akka sitter tyst och spejar ut mot vattnet. Så börjar vi tolla.

Jag älskar tollingjakt.

Torbjörn Holmgren